No pictures Home Persmuseum
Foto's van de opening op de Flickr fotosite »
Openingswoord van Eddy Posthuma de Boer »

Filmsterren, vorsten en staatshoofden, evenals beruchte criminelen, houden over het algemeen niet van plotseling opdoemende camera's. De manoeuvres die mensen maken om foto's te verhinderen leveren vaak boeiende en hilarische situaties op.

De speciaal voor deze gelegenheid bijeengebrachte reeks 'heimelijk genomen' foto's uit de collecties van Nationaal Archief/Spaarnestad Photo biedt een inspirerende en opmerkelijke blik op het nieuws. Foto's in de pers zijn niet meer slechts illustraties bij verhalen maar krijgen een eigen nieuwswaarde.

Betekenisvol is het in zwang raken van het 'fotomoment'. Internationale filmsterren lassen het vaak in als ze interviews geven. In Nederland hanteert het koningshuis een strikt beleid als het om pers gaat, met geregisseerde plaatsen en tijdstippen voor het maken van foto's. Wie zich niet aan de opgestelde mediacode houdt, kan vervolgd worden.

De expositie toont met een selectie van intrigerende en belangwekkende 'verboden' foto's dat de inventiviteit van de fotograaf in bijna alle gevallen wint. SS'ers op weg naar het Auschwitzproces, verdachten die in een Amerikaanse rechtbank de fotograaf aanvallen en beroemdheden die door paparazzi worden belaagd; allemaal nieuws dat desondanks zijn weg naar de kijker vindt.

Website van het Nationaal Archief/Spaarnestad Photo.
© Collectie Nationaal Archief/Spaarnestad Photo. Zonder schriftelijke toestemming is het niet toegestaan deze te gebruiken. Voor meer informatie neem contact op met het Persmuseum.
Bliksemsnel gaan de tassen voor hun gezicht. SS-Obersturmführer Karl Höcker, adjudant van de commandant van Auschwitz, (links) en SS-Oberscharführer Bruno Schlage, beide verdachten in de Auschwitz rechtszaak. Frankfurt, 1962-1963. (United Press/fotograaf onbekend)
Man wenst anoniem te blijven. Plaats en datum onbekend. (INP/R.Jarland)
Filmster Lawrence Tierney is voor de dertiende keer gearresteerd wegens dronkenschap. De politie deelt mee dat Tierney een bar in ging en iedereen wilde likken die binnen was. Tierney is in de gevangenis rustig tot hij de persfotografen ontdekt en ze probeert te bespugen. Los Angeles, 25 oktober 1951. (INP/UPI/B.White)
Een verpleegster van de kliniek Saint Francois, waar Brigitte Bardot in het ziekenhuis ligt, spuit water over UPI fotograaf Francois Barthe. Barthe wil een foto van de kliniek maken, maar wordt tegengehouden door de zuster. Nice, 30 september 1960. (United Press/fotograaf onbekend)
Twee New Yorkse jongens die zijn opgepakt voor een straatroof, stellen, aan elkaar vast geklonken met handboeien, geen prijs op fotograaf Phil Grietzer en vallen hem aan. New York, 19 januari 1955. (UPI/S.Gottesman)
Een niet herkenbare vrouwelijke fotografe van het Franse blad Paris Match wordt uit de ingang van de Dom van Trier verwijderd nadat zij wegens het dragen van een te laag uitgesneden jurk geen toestemming krijgt om foto’s te nemen van de Heilige tuniek van Christus. De Sancta Tunica Christi wordt jaarlijks bezocht door drie miljoen pelgrims. Trier, 19 juli 1959. (UPI/fotograaf onbekend)
Alton Wayne Roberts (rechts), een van de zeventien verdachten die beschuldigd worden van het lynchen van drie burgerrechtenactivisten (Andy Goodman, Michael Schwerner en James Earl Chaney), slaat de cameraman en fotograaf Laurence Pierce neer. Op de foto ook fotograaf Larry Lala en linksachter de heg een andere verdachte, Sheriff Larry Rainey. De zaak krijgt later bekendheid onder de naam Mississipi Burning. Mississippi, 29 januari 1965. (UPI/fotograaf onbekend)
De gemeenteraad van Marken wil een verbod voor inwoners van Marken om zich in klederdracht voor geld te laten fotograferen. Marken, 1938. (Het Leven/fotograaf onbekend)
top